Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2023 00:19 - ДРАКОНИ
Автор: tonsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3871 Коментари: 6 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Известно е, че древните хора почти повсеместно са почитали змиите като свещени. В Древен Египет, две змии с царски корони символизират единството между северната и южната части на страната. На юг, в полумитичното царство Куш, се кланяли на крилатата змия. В Тибет и Непал свещените тръби на местните будистки монаси са украсени с фигури на змии, в съседна Индия пък върховният бог Вишну нерядко е изобразен върху трон от живи змии. Странни, подобни на змии, същества са били обожествявани в Шумер, Асирия и Вавилон, а „пернатата змия” Кетцалкоатъл се смята за създател на ацтекската империя в Мексико. Почти по същия начин изглежда и най-великият бог на древните маи – Кукулкан.

                                                  
                                                   image

На пръв поглед, в това няма нищо необикновено – за свещени животни в една или друга стари цивилизации са се смятали и котката, и мечката и дори кравата. Интересно е обаче, че култът към змията в прастарите човешки култури не е свързан с реално съществуващото в природата влечуго, а то по-скоро символизира друго, при това изключително загадъчно същество – Змеят или Драконът, присъстващи буквално във всички по-значителни епоси на Стария свят.

image

Като започнем от „хилядоглавия змей” Шаша, носещ на гърба си бог Вишну и свършим с Питон, оракулът на Дракона от общоелинското светилище в Делфи, тези същества почти винаги се описват като носители на някакво „висше знание”, което са предали и на хората. В египетските и халдейски митове, както и в легендата за мексиканския полубог Вотан, се твърди, че драконите се появили на Земята от тайнствени проходи, свързващи нашата планета с други подобни светове, намиращи се в небесата. В най-древните китайски книги също се споменава, че драконите идват от „странни места, намиращи се отвъд небесните предели”.

                                               image

В древноиндийският епос се подчертава, че хилядоглавият змей Шаша предава познанията си по астрономия на първия индийски астроном – легендарният Харга, както и, че Шаша имал способността „да променя времето”. Учител на хората е и героят от легендите на ацтеките Кетцалкоатъл – „пернатата змия”. В почти всички древни митове, драконите са носители на цялото тогавашно познание и родоначалници на повечето науки. Неслучайно статуите на древногръцкия бог Ескулап винаги го изобразяват държащ чаша, около която се увива свещената змия.

image

Внимателният анализ на откъслечните сведения, съдържащи се в древните митове, показва и още нещо, много интересно. Оказва се, че драконите са същества, предшестващи в хода на еволюцията не само появата на хората, но и на човекоподобните богове. Нещо повече, в момента на появата на последните, драконите вече са достигнали високо ниво на знания и мъдрост, част от която предават и на боговете с човешки облик. Последователност и приемственост, доста наподобяваща онази между следващите една след друга цивилизации.

image

Не по-малко интересно е, че в по-късните митове, в които човекопободните богове вече играят най-важната роля, драконите постепенно се сдобиват с все по-ясно изразени отрицателни черти и нерядко влизат в пряк сблъсък със своите наследници в божествения свят. Така най-големият подвиг на древноиндийския митичен герой Индра е тъкмо победата му над чудовищния змей Вритрой, всички славянски божества активно участват в битката на върховният бог Перун със Змея, Йехова се справя с митичния Левиатан, а Свети Георги побеждава Дракона. В крайна сметка, нещата стигат дотам, че в повечето съвременни религии, злото, т.е. Дяволът, нерядко придобива много от външните признаци на Змея-Дракон.

                                                image

Макар внимателният анализ да показва, че появата им на Земята е била по-скоро принудителна и християнските „откровения” и китайските легенди разказват за жестоки схватки в небето между „силите на доброто” и Драконите, в резултат от които последните били заставени да „кацнат” на нашата планета. В някои от митовете дори се загатва, че Драконите се разбунтували срещу реда в „небесната империя”, били разгромени в последвалите схватки с нейните управници и, търсейки убежище, се отзовали на Земята. В един древноиндийски текст пък посочва и мястото на космическата битка. Там се твърди, че сблъсъкът между боговете, начело с Вишну и асурите и демоните (т.е. драконите) се е състоял някъде „в северната част на Млечния океан”. Навремето се е предполагало, че става въпрос за Атлантическия океан. Някои съвременни учени обаче смятат, че под това име спокойно би могла да фигурира нашата Галактика, видимата част от която още от най-дълбока древност се нарича Млечен път.

image
В митовете не е трудно да се проследи и еволюцията в отношенията между низвергнатите дракони и с хората. В самото начало (и в най-древните легенди) Драконите еднозначно били възприемани като „цивилизатори, учители” и, съответно, богове на човечеството.

                                               image

В по-късните митове обаче се появяват нови страни в отношенията между низвергнатите дракони и хората. Възможно е войната да е завършила с катастрофа, изстрила следите от създадената с помощта на Драконите древна човешка цивилизация. Макар че е вероятно и, с течение на времето, Драконите, които и без това са били малобройни, да са деградирали сериозно, ставайки уязвими за своите ученици, които в крайна сметка са ги унищожили напълно. Споменът за контакта постепенно се изтрил от съзнанието на хората, макар че в подсъзнанието им той вероятно все още съществува. Иначе защо в повечето фантастични филми и романи извънземните притежават толкова черти на легендарните Дракони?

image



 










Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Много симпатични хайванчета ! И то с ...
25.05.2023 00:32
Много симпатични хайванчета ! И то с доста високо IQ . :))))
© St. BORN Taratancijskij & Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces- First ANIMAL expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .
цитирай
2. tonsun - Много симпатични хайванчета ! И то с ...
25.05.2023 00:47
born написа:
Много симпатични хайванчета ! И то с доста високо IQ . :))))
© St. BORN Taratancijskij & Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces- First ANIMAL expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .


Абсолютно ВЯРНО! /за IQ-то/.. 100% са си били камшиците, като видели по какъв начин хората използват това на което драконите са ги научили.
цитирай
3. troia - https://hicomm.bg/news/oprilichiha-novootkrit-dinozavr-na-gigantski-smrtonosen-drakon.html
25.05.2023 22:35
Надявам се линка да се отвори, защото е в допълнение към твоята публикация.
Беше ми много интересна, а илюстрациите са страхотни.:)
Благодаря ти и за музиката.
цитирай
4. kvg55 - tonsun,
26.05.2023 13:24
Въображението на древните е без край.
Какви неща само са видяли в звездите?!
цитирай
5. tonsun - Надявам се линка да се отвори, за...
28.05.2023 22:15
troia написа:
Надявам се линка да се отвори, защото е в допълнение към твоята публикация.
Беше ми много интересна, а илюстрациите са страхотни.:)
Благодаря ти и за музиката.


Благодаря, troia! Отвори се.
Интересно откритие. А може да има и още...
цитирай
6. tonsun - Въображението на древните е без ...
28.05.2023 22:39
kvg55 написа:
Въображението на древните е без край.
Какви неща само са видяли в звездите?!


Драконите могат да бъдат срещнати в митове и разказите на почти всички култури по света, но в същото време всички ги смятат за просто измислица.
Но един от библейските експерти е уверен, че Библията и някои исторически източници могат да докажат, че драконите някога са обитавали Земята заедно с хората.
В Стария завет за страховития звяр се споменава над 20 пъти. Том Мейер е сигурен, че това не може да бъде съвпадение. Според него, това е едно от доказателствата, че драконите някога наистина са съществували.
Освен това в хрониките на древноримските историци се срещат дракони или същества, приличащи на тях. Том Мейер продължава да изучава различни исторически текстове редом с Библията, за да намери още повече доказателства за съществуването на драконите.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 540480
Постинги: 455
Коментари: 4587
Гласове: 9843
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930